Bij Slankbrood wordt er bewust gekozen voor een authentieke desembereiding. Brood dat met desem, ook zuurdesem genoemd, bereid is wordt zuurdesembrood genoemd. Zuurdesembrood is brood zoals het vroeger al gemaakt werd, voordat we overgingen op het gebruik van gist.
De uitvinding van zuurdesembrood
Rond 2000 voor Christus is zuurdesem uitgevonden door de Egyptenaren. Het gebruik van zuurdesem is later overgenomen door de Europeanen. Lange tijd hebben we dit natuurlijk gerezen brood gegeten.
De bereiding van zuurdesembrood
De bereiding van brood met gebruik van zuurdesem is een proces dat tijd kost. Om desem te maken wordt meel en water gemengd. Dit mengsel moet blijven staan (en af en toe doorgeroerd worden) tot het wat zurig ruikt en er belletjes ontstaan. Tussendoor kan de desem gevoed worden met een beetje extra meel tot er een plakkerig deeg ontstaat dat veel bellen vormt. De ontstane desem wordt dan toegevoegd aan het deeg voor brood en goed gemengd.
Het werd echter steeds belangrijker om snel veel brood te kunnen bakken door de groeiende vraag. Hierdoor is men uiteindelijk overgestapt op het gebruik van gist. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker en sneller werd om brood te maken. Dankzij de gist hoefden ze namelijk niet eerst nog zuurdesem te maken voordat ze brood konden bakken. Er is echter nooit nagedacht over de consequenties voor het brood.
Voordelen van zuurdesem
Door zuurdesem te gebruiken bij het bereiden van brood wordt fytinezuur dat van nature aanwezig in graan afgebroken. Hierdoor kunnen de aanwezige mineralen in het brood beter door het lichaam opgenomen worden1. Zuurdesembrood is daarom voedzamer dan brood dat zonder zuurdesem is bereid.
Verder zorgt zuurdesem er ook voor dat de vertering van zetmeel vertraagd wordt1. Hierdoor stijgt het bloedsuikerniveau minder snel na een maaltijd met zuurdesembrood. Gluten worden gedeeltelijk afgebroken door het proces van desembereiding en ook heeft zuurdesem een positieve invloed op het microbioom in de darmen1. Dit wil zeggen dat het helpt om de darmen gezond te houden.
Wil je Slankbrood zelf ervaren?
Slankbrood staat vooral bekend om het positieve effect dat het heeft wanneer je probeert af te vallen. Dit is dankzij de toevoeging van glucomannan. Maar ook als je niet probeert af te vallen is Slankbrood een uitstekend brood om te eten. Niet alleen dankzij de desembereiding, maar ook dankzij de grote hoeveelheid vezels en resistent zetmeel die het brood bevat. Het brood helpt je dus niet alleen af te vallen, maar draagt ook bij aan een goede gezondheid.
1Poutanen K, Flander L, Katina K. Sourdough and cerial fermentation in a nutritional perspective. Food Microbiology. 2009, 26(7): 693-9.