Goede koolhydraten

 
Slankbrood is bewust geen koolhydraatarm brood. Dat is omdat we koolhydraten, en dan vooral goede koolhydraten, in ons dieet nodig hebben. We halen ruim 50% van onze dagelijkse energie uit koolhydraten. Het is belangrijk voor ons lichaam om voldoende goede koolhydraten te krijgen.

Verschillende soorten koolhydraten

Er bestaan twee soorten koolhydraten: goede koolhydraten en (te) snel verteerbare koolhydraten. De laatst genoemden worden snel door ons lichaam afgebroken in suikers. Dit zorgt voor een veel te snelle stijging van onze bloedsuiker. Dat is slecht voor ons. Zo zorgt het onder andere op lange termijn ervoor dat ons lichaam minder gevoelig wordt voor insuline, een hormoon dat het bloedsuiker reguleert. Dit leidt uiteindelijk tot de ontwikkeling van diabetes type 2. Het eten van veel snel verteerbare koolhydraten heeft bovendien nog meer negatieve gevolgen. Hierdoor sloopt het in feite ons lichaam van binnenuit.

Goede koolhydraten daarentegen worden langzaam door ons lichaam afgebroken. Hierdoor komt er gedurende minimaal 4 uur energie vrij. Hierdoor blijft onze bloedsuiker op een gezond niveau, zonder enorme pieken en dalen. Onze lever hoeft hierdoor geen overuren te maken om de overtollige suikers om te zetten in vet. Wat er hierna nog over is van deze goede koolhydraten komt dan in onze dikke darm terecht als vezels.

Goede koolhydraten in Slankbrood

In 100 gram Slankbrood zit meer dan 24 gram van deze goede koolhydraten. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan het gebruik van teff graan. Dit graan bevat, in vergelijking met andere graansoorten, erg veel goede koolhydraten. Hierdoor wordt Slankbrood langzaam verteerd en voel je je na het eten langer verzadigd.
Het deel dat na 4 uur in onze dikke darm terechtkomt wordt resistent zetmeel genoemd. Dit is ongeveer 14 gram van de 24 gram goede koolhydraten. Onze darmflora heeft 30 tot 45 gram per dag van dit soort zetmeel nodig om optimaal gezond te blijven.

Bron: Gezondheidsraad.