Resistent zetmeel

 
In Slankbrood zit ook een voedingsstof dat resistent zetmeel heet. In onze tabel met de ingrediƫnten van Slankbrood kun je lezen dat er in 100 gram van ons brood meer dan 14 gram van deze voedingsstof zit.

Wat is resistent zetmeel?

Resistent zetmeel is een oplosbare vezel of voedingsvezel. Vezels zijn een soort koolhydraat die niet door ons lichaam zelf verteerd kan worden. Hierdoor wordt deze voedingsstof niet in suikers afgebroken. In plaats daarvan komt het in de dikke darm terecht. Hier word het door onze darmflora gefermenteerd, waarbij er belangrijke stoffen, zoals boterzuur, vrijkomen die goed zijn voor ons lichaam.

Onderzoek in Amerika

In Amerika wordt al langer onderzoek gedaan naar resistent zetmeel. In het Engels heet deze voedingsstof resistant starch. Uit het vele onderzoek is gebleken dat resistant starch een aparte soort vezel is. Het functioneert namelijk niet alleen als vezel, maar ook als langzaam verteerbare koolhydraat. De producten die ontstaan tijdens het fermenteren van resistent zetmeel voorzien ons lichaam namelijk ook van belangrijke energie.

Waar zit het in?

Resistent zetmeel is in verschillende producten te vinden, waaronder in teff graan. Dit is de reden dat het in Slankbrood ook te vinden is. Het eten van Slankbrood is verreweg de gemakkelijkste manier om genoeg vezels en resistent zetmeel op een dag te eten.

Het belang van voldoende vezels

De Gezondheidsraad beveelt aan om ongeveer 30 tot 40 gram vezels per dag te eten (vanaf 14 jaar). Het eten van voldoende vezels wordt geassocieerd met een betere darmwerking, bescherming tegen hart- en vaatziekten en mogelijk ook bescherming tegen diabetes type 2. Helaas eten de meeste Nederlanders nog geen 50% van deze aanbevolen hoeveelheid. Met Slankbrood is het makkelijker om meer vezels te eten, zonder een drastische verandering in het eetpatroon.

Bron: richtlijn Gezondheidsraad