Teff graan

 

Wat is teff graan?

Het hoofdingrediënt van Slankbrood is teff graan. Dit is een graansoort die oorspronkelijk uit Ethiopië komt en al 5000 jaar oud is. Het is een gewas uit de familie liefdegrassen. De plant is bestand tegen extreme weersomstandigheden. Van droogte tot extreem vochtige omstandigheden.

Belangrijke voedingsbron in Ethiopië

De mensen in Ethiopië maken al duizenden jaren lang gebruik van teff graan. Daar is het een enorm belangrijke voedingsbron. Teff bevat belangrijke mineralen, vitamines en vezels zoals resistent zetmeel. Tegenwoordig wordt teff graan niet alleen meer in Ethiopië verbouwt, maar ook in Nederland en Amerika.

Een oer-graan

Teff is over de jaren heen onveranderd gebleven. Hierdoor is Teff graan met recht een oer-graan te noemen. Alle eigenschappen waardoor men dit graan is gaan eten zijn dus nog aanwezig. Hierdoor zit dit graan nog steeds boordenvol met goede voedingsstoffen. Teff graan wordt ook door topsporters gegeten. Onder andere omdat het veel goede voedingsstoffen bevat, maar ook omdat het een goede bron van energie is voor een langere periode (zo'n 4 uur).

Teff graan: het kleinste graan ter wereld

De korrels van teff graan zijn vrijwel de kleinste ter wereld. Zo zijn ongeveer 150 teff korrels even groot als een tarwekorrel (lees nog meer weetjes over teff). Gelukkig produceert elke halm van de plant ook een grote hoeveelheid teff korrels. Doordat de teff korrels zo klein zijn, is het ook niet mogelijk om de korrels te pellen. Hierdoor is teff meel altijd volkoren.

De unieke eigenschappen van Teff

Teff bevat veel langzaam verteerbare koolhydraten. Hierdoor wordt er na het eten van teff over een langere tijd energie afgegeven. Verder bevat het graan maar weinig fytinezuur. Fytinezuur bindt zich aan mineralen in onze voeding, waardoor ons lichaam deze mineralen minder goed kan opnemen. Doordat er in teff maar weinig van dit zuur zit kunnen de belangrijke voedingsstoffen uit teff gemakkelijker opgenomen worden.

Bereiding van teff graan

Zelfs na het bereiden van Slankbrood bevat het teff nog veel resistent zetmeel, mineralen en vitamines. Er gaan dus weinig voedingsstoffen verloren tijdens het bakken van het brood.

Verschillende soorten teff

Er bestaan verschillende soorten teff. Zo is er witte teff, bruine teff en rode teff.